Siverson Residence

Location:  San Luis Obispo, CA
Status: Built
Square Footage:  2759
Rooms: 3
Bathrooms: 3 + 1 Half

This single family residence was a major remodel and addition aimed at recapturing the beautiful views of the surrounding San Luis Obispo topography. The home terraces down the 25% sloped site with expansive cantilevered decks and outdoor living spaces on both the West and East sides.  A morning deck is perched on the East face of the building, offering a warm and sunny location for the residents to enjoy a morning cup of coffee.  9 foot windows and doors open up to the West deck providing a large space for casual outdoor entertaining and unobstructed views of Bishop Peak and Madonna Mountain.

Due to the severity of the site’s slope, the challenge was to fit the tandem 2 car garage below the main living spaces without significantly increasing the vertical height of the building.  The solution was found in a curved roof form supported by locally custom fabricated trusses.  A stone clad spine wall runs through the home, helping to define the residents’ public and private spaces.

Photos by Trevor Povah Photography